Familie Curvers | Franciscus Joannes Curvers 1920-1988
679
page-template-default,page,page-id-679,page-child,parent-pageid-11,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Franciscus Joannes Curvers 1920-1988

Franciscus Joannes (Frans) CURVERS (IXg), (zoon van Hubertus Johannes (Jan) CURVERS (VIIIh) en Gertrudis Maria GEENEN), geboren te Hunsel, Schillersheide, op 7 feb 1920. Geboorteaangifte vindt plaats door Leonard Staekenborg, gemeentesecretaris, en Mathijs Willekens, gemeenteveldwachter. Frans trouwt met Petronella Hubertina (Tiny) CARIS, geboren op 6 mrt 1922 te Tungelroy. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren

Frans werkt tot aan zijn huwelijk in 1948 als landarbeider bij diverse boeren in de regio Hunsel. In de aanloop naar de tweede wereld oorlog dient hij kort in het Nederlandse leger op de Grebbeberg. Samen met zijn vrouw Tiny start hij een kuikenvermeerderingsbedrijf op een steenworp afstand van zijn ouderlijke woning. Daarnaast heeft hij nog allerlei baantjes. Het leven neemt een drastische wijziging als blijkt dat Frans TBC heeft. Begin jaren ’50 moet hij een longamputatie ondergaan en moet daarna jaren intern revalideren in de longkliniek van Hornerheide.

Op enig moment is Frans zover hersteld dat hij ondanks zijn longamputatie kan gaan werken als ovenstoker in de steenfabriek in Thorn. Daar loopt hij silicose op en wordt hij nog voor zijn 50e jaar arbeidsongeschikt verklaard. Medio jaren ’60 verhuist het gezin naar de Orchideestraat in Ittervoort. Frans heeft een groot technisch inzicht en twee rechterhanden. Zonder technische opleiding weet hij van alles te maken en te ontwerpen. Voor zijn oudste zoon maakt hij ooit een miniatuur-stoommachine. Hij ontwerpt ook een vernieuwende kachel voor het verwarmen van kuikenstallen. Deze is veel efficiënter dan de in gebruik zijnde conventionele kachels. Weinig zakelijk zijnde gaat tot zijn groot verdriet echter iemand anders met het idee aan de haal. Frans is dan ook zeer verheugd dat hij nog een aantal jaren een parttime baan heeft bij een technisch precisiebedrijf in Roermond. In de zelfgebouwde hobbyruimte achter zijn woning werkt Frans bijna elke dag. Meestal met hout. Hij draait houten kandelaars, fruitschalen en dergelijke. Frans overlijdt in 1988 thuis in Ittervoort.

Frans Curvers

 

 

 

 

Tiny volgt na de Huishoudschool een opleiding als psychiatrisch verpleegkundige in Venraij en werkt er tot aan haar huwelijk met Frans. In de periode dat Frans hersteld van TBC  houdt ze jarenlang alleen het kuikenvermeerderingsbedrijf draaiende. Bovendien voedt ze in haar eentje 3 kleine kinderen op. Als het beter gaat met Frans en deze als ovenstoker bij de steenfabriek gaat werken runt zij de boerderij en voedt de kinderen op. Als het gezin naar Ittervoort verhuist valt de zorg om het bedrijf weg. Tiny gaat koken op feesten en partijen, ze verkoopt cosmetica-artikelen en als dat afloopt werkt ze als vrijwilliger voor de “Zonnebloem”. Dit doet ze vele jaren met veel plezier. Enkele jaren na de dood van haar man verhuist Tiny naar Weert. Hier blijft ze haar sociaal-getinte vrijwilligers werk doen. Tiny sterft in 2000 in Weert en wordt in Ittervoort begraven.

(met dank aan Hans Curvers)

Tiny Caris

 

<< terug